Wij staan vaker in de keuken

Wat is dat toch met al die kookprogramma’s op televisie? En wat heeft dit voor invloed op ons? Een onderzoek naar het kook gedrag van de gemiddelde Nederlander werpt een blik op onze groeiende passie voor het klaarmaken van een zelfgemaakte maaltijd.

Zelf koken steeds populairder

Waar met de opkomst van de magnetron het nog vaak denkbaar was om een maaltijd snel klaar te ‘stralen’, zodat men binnen 5 minuten al kon gaan eten, is er nu het tegenovergestelde aan de hand – wij blijken juist steeds langer in de keuken te staan.

Nederlanders stonden in 2014 gemiddeld een ruime veertig minuten in de keuken. Als we kijken naar het huidige jaar 2015, is dit met maar liefst dertig procent gestegen. Jawel, de Nederlander staat nu alweer bijna een uur in de keuken. Een gemiddelde van 55 minuten om precies te zijn. Met een minimaal verschil tussen man en vrouw, want de vrouwen staan 56 minuten te kokkerellen, waar mannen met gemiddeld 54 minuten aan een maaltijd werken.

Kookprogramma’s en bewuster eten

De redenen voor deze stijging zijn deels te wijten aan de media, die steeds meer aandacht besteden aan programma’s over koken. Denk maar eens aan de zender 24kitchen, die 24 uur per dag alleen maar kookshows uitzendt. Maar dit zou natuurlijk niet mogelijk zijn als hier ook geen vraag naar was. Het is dus een wisselwerking. De interesse voor kookprogramma’s en zelf koken heeft dan ook nog een andere reden.

Die reden kunnen we vinden in de groeiende interesse van mensen in bewuster eten. Wij zijn ons steeds meer bewust wat goed is voor ons, en wat minder goed is. Kijk naar het eerder gegeven voorbeeld van de snelle magnetronmaaltijden. Omdat men steeds bewuster wordt van goede, gezonde voeding, worden er lang niet zoveel magnetronmaaltijden genuttigd als voorheen.

En tot slot hecht men meer waarde aan het met aandacht bereiden van een maaltijd. Dit wordt steeds belangrijker voor steeds meer mensen. Eten blijft toch één van onze primaire behoeften, en wat is er nou lekkerder dan een heerlijke maaltijd nuttigen die met aandacht is gemaakt, en nog gezond is ook. Er is weinig wat hierbij in de buurt komt!