Wifi adapters

Wifi adapters zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar, maar welke heeft u nodig om probleemloos verbinding te maken met uw draadloze netwerk? We zullen het hier hebben over Wifi adapters die volgens de internationale standaard IEEE 802.11 werken hebben, u heeft zo’n Wifi adapter nodig om een laptop, desktop, mediaspeler of ander apparaat te verbinden met een draadloos computernetwerk.

Globaal gezien zijn er vier verschillende wifi standaarden, IEEE 802.11a, 802.11b, 802.11g en 802.11n. Er worden al sinds 2006 apparaten in de toen nog niet bestaande wifi-standaard IEEE 802.11n geproduceerd. Vanaf 2009 is 802.11n een officiële standaard geworden. Bij het aanschaffen van een Wifi adapter moet u er op letten dat deze in dezelfde of in een hogere standaard dan de router die het signaal uitzendt valt. Tegenwoordig vallen bijna alle routers in de 802.11n standaard. Is dit bij uw router ook het geval of bent u op korte termijn van plan een nieuwe, snellere, router aan te schaffen? Koop dan een Wifi adapter die in deze standaard valt, dan weet u zeker dat de wifi adapter de snelheid van de router optimaal benut.

Naast de Wifi-standaarden moet u op nog een aantal dingen letten. Lees hieronder meer over het zendvermogen en het model van een Wifi adapter.

Aandachtspunten

Hieronder staan een aantal aandachtspunten waar u op moet letten bij het aanschaffen van een Wifi adapter.

  • Wifi-standaard
  • Zendvermogen
  • Materiaal
  • Direct of met kabel aansluiten
  • Afmetingen
  • Compatible met laptop
  • Verstoring door laptop
  • Externe of interne antenne
  • Beveiliging

Zendvermogen en Antenne

Bent u op zoek naar een Wifi adapter met een groot bereik? Kijk dan naar het zendvermogen. De ontvangst van een Wifi adapter met een hoog zendvermogen is vaak vele malen beter dan de ontvangst van een Wifi adapter met een laag zendvermogen. De sterkte van het signaal hangt niet alleen van het zendvermogen van de Wifi adapter zelf af, ook het zendvermogen van uw router speelt een rol. Daarom is het het beste om zowel een Wifi adapter als een router met een hoog zendvermogen aan te schaffen.

Een Wifi Adapter met een externe antenne zal een groter zendvermogen hebben. Mocht je de Wifi Adapter alleen thuis gebruiken, dan is het niet noodzakelijk om een Wifi Adapter met een externe antenne aan te schaffen. Een Externe antenne is wel erg handig wanneer je ver van een router of hotspot bent verwijderd.

Externe Wifi Adapter in plaats van ingebouwde adapter

In veel (oude) laptops zit een Wifi-ontvanger volgens de IEEE 802.11b standaard. Deze wifi-standaard is inmiddels alweer vijf jaar oud. Door een matige Wifi-ontvanger in een laptop is het mogelijk dat ook u niet alles uit uw internetverbinding haalt. Het heeft namelijk geen zin om een router die binnen de IEEE 802.11n standaard valt aan te schaffen en deze in combinatie met een oude Wifi-ontvanger te gebruiken. Om toch snel te kunnen internetten zonder een grote aankoop te hoeven doen kiezen veel mensen ervoor om een externe Wifi-ontvanger aan te schaffen. Één van de Wifi adapters hierboven is wellicht geschikt voor u om binnenkort weer alles uit uw draadloze internetverbinding te halen. Ook als uw Wifi-ontvanger in uw laptop kapot is kunt u ervoor kiezen om één van de Wifi adapter hier te bestellen.