Zakelijke kilometerregistratie

De kilometeradministratie is een grote ergernis bij zakenauto’s en bestelwagens. Echter zijn er tegenwoordig veel elektronische hulpmiddelen die dit proces een stuk gemakkelijker kunnen maken.

Geautomatiseerde kilometerregistratie

Tegenwoordig zijn er talloze systemen die de bewegingen van een auto exact kunnen volgen en kunnen vastleggen. Het kilometerregistratiesysteem valt te vergelijken met een GPS tracker. Via het GPS-signaal weet het apparaat precies waar de auto zich bevindt. Deze informatie wordt opgeslagen in een black box of wordt naar een centrale database verzonden.

Op deze manier hoeft u geen papieren rittenregistratie met routes, bezoekadressen en veel te veel data bij te houden. U kunt de systemen één keer per maand op de computer aansluiten om alle data vast te leggen of uit te printen.

Echter kan het nog veel makkelijker met een volautomatisch systeem. Volautomatische kilometerregistratiesystemen zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten, soms in combinatie met een navigatiesysteem. Daarnaast zijn er ook veel simpelere kastjes te vinden, welke handig zijn voor zzp’ers en kleinere bedrijven.

Hoe werkt kilometerregistratie?

Maar hoe werken de kilometerregistratiesystemen eigenlijk? Wat vooral opvallend is, is dat de kastjes erg goed achter het dashboard weggewerkt zijn. Je ziet de systemen daarom vaak niet zitten.

Toch werkt het signaal erg goed, terwijl het systeem zo goed verstopt zit. Wanneer je het systeem checkt zie je namelijk niet enkel de actuele locatie van het voertuig, maar ook de eerder bezochte adressen en de gereden routes, welke elke 5 seconden worden bijgewerkt. Daarnaast wordt ook de snelheid, het remgedrag en de acceleratiesnelheid van het voertuig berekend, om zo een actueel rapport van het rijgedrag van de bestuurder te maken.

De gereden afstand wordt met satelliettechniek gemeten. Al deze gegevens worden via een chip in het kastje verzonden en bevat info die voor zowel het beheer van de wagens als bij de registratie van ritten nuttig is.

Wat biedt kilometerregistratie nog meer?

Ingebouwde Track & Trace systemen bieden naast GPS en kilometerregistratie ook het voordeel dat u uw auto via uw smartphone of tablet kunt traceren wanneer deze bijvoorbeeld gestolen is.

Het is aangeraden om een contract met een beveiligingsdienst aan te gaan om verdwenen auto’s op te zoeken, gezien de politie niet altijd in actie komt.