Wat kost een kunstgebit anno 2015?

Hoe ouder je wordt, hoe meer er onderdelen aan je lichaam versleten raken. Dat geldt natuurlijk ook voor je gebit. Ouderdom is funest voor je tanden. Deze moeten dan ook vaak vervangen worden bij mensen op leeftijd. Het is algemeen bekend dat het verzorgen van je mond flink wat geld kost. Je kunt je er uiteraard voor laten verzekeren, maar het is altijd goed om te weten wat je precies moet betalen. Ook wanneer je niet aanvullend verzekerd bent. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

 Eigen bijdrage

De kosten van een kunstgebit kunnen oplopen tot 650 euro. Het is natuurlijk afhankelijk van het soort kunstgebit dat je nodig hebt. Is het bijvoorbeeld een gedeeltelijk kunstgebit of een volledig kunstgebit? Voor 650 euro heb je een onder- en bovenkant, vaak in een klik-variant. Een prothese daarin tegen kost rond de 1100 euro. Een basisverzekering bij een zorgverzekeraar zal vrijwel altijd 75 procent van de kosten van dit kunstgebit vergoeden. Dat wil zeggen dat 25 procent van de kosten zelf moet worden opgehoest. Je praat dan gauw over 150 euro bij een klikgebit en tot 300 euro bij een prothese gebit. Bij een kunstgebit op implantaten (die weer een stuk duurder is) betaal je 125 euro per kaak. Dat is je wettelijke eigen bijdrage en deze is hetzelfde als in 2014.

Reparaties en onderhoud

Het onderhoud aan je kunstgebit en het uitvoeren van eventuele reparaties wordt door de verzekeraar volledig vergoed bij een basisverzekering. Dat wil dus zeggen dat je daar zelf als het gaat over de kosten weinig tot geen omkijken naar hebt. Het is belangrijk om regelmatig goed onderhoud te laten plegen aan het kunstgebit om het in een optimale staat te laten verkeren.

Eigen risico

Let op dat bij het eigen risico nog de uitgaven van de eigen bijdrage komen. In Nederland is de wettelijke minimale eigen bijdrage voor een zorgverzekering vastgesteld op 375 euro. Wanneer je deze nog niet hebt gebruikt  en je gaat een kunstgebit laten zetten, dan betaal je dus 375 euro eigen bijdrage en daarnaast nog 25% eigen risico. Voor het eigen risico af te dekken kun je een aanvullende verzekering afsluiten.