Wat zijn goede kickbokshandschoenen?

Waar moet je op letten als je kickboks handschoenen gaat kopen?

Bokshandschoenen zijn er in de 1e plaats voor het beschermen van de hand. Extra eigenschappen van een bokshandschoen kunnen zijn een grotere dekking en absorptie vermogen van slagen. Hoe groter deze absorptievermogen, hoe beter je hand beschermd wordt tegen blessures. Bij de meeste bokshandschoenen is de duim aan de handschoen gefixeerd, om een duimverstuiking te voorkomen. De sluiting kan op 2 manieren, namelijk met veters of klittenbandsluiting (Velcro). Deze laatste variant komt het meest voor bij amateurboksers en tijdens sparring sessies en trainingen. Wedstrijdboksers dragen vaak handschoenen met veters om de strakheid rond de hand te waarborgen tijdens de wedstrijd. De vulling van het stootvlak moet dusdanig dik en stevig zijn dat je er niet doorheen kunt stoten. Een padding van foam komt het meeste voor en deze dient dus om stoten te absorberen en knokkelblessures te voorkomen.

Leer vs Leder, wat is beter?

Je kunt kiezen tussen kunstlederen of lederen handschoen. Leer heeft als voordeel dat ze langer meegaan omdat de kans op scheuren kleiner is. Wel moet je leren handschoenen goed onderhouden om uitdroging te voorkomen. Zeker 1x per maand goed insmeren met ledervet is geen luxe. Kunstlederen handschoenen zijn daarentegen wel vaker voordeliger, wat ze een goede keus maakt voor beginners.

Wat betekenen de letters ”OZ” op handschoenen?

Boks- en kickboks handschoenen hebben altijd een gewichtsaanduiding. Deze wordt aangeduid met ‘OZ’ , ook wel ‘ounce’ genoemd. 1 ounce is 28,349 gram. De maat van handschoenen varieert tussen de 4 OZ en 20 OZ en gaat in stapjes van 2 OZ omhoog. Dus 4,6,8,10,12,14,16,18 en 20 OZ. Een hoger ‘OZ’ betekend dus een zwaardere bokshandschoen. Omdat de pasvorm zich aanpast aan het gewicht, betekend een hogere ‘OZ’ ook automatisch een grotere handschoen. Welke maat precies voor jou goed is hangt af van de grootte van je hand en ook gewoon het gevoel, want het kan best zijn dat een 12 OZ handschoen lekker zit dan een 10 OZ handschoen. Kinderen van rond de 14 jaar oud hebben meestal 8, 10 of 12 OZ handschoenen nodig. Voor volwassen mannen met een gewicht tot ca.70 kg zijn 12 OZ kickbokshandschoenen meestal prima. Tussen de 70 en 85kg zijn 14 OZ handschoenen meestal ideaal. Ben je zwaarder dan 85kg dan ga je al richting de 16 OZ en zwaarder.