Italië, een land van cultuur

Cultuur is erg belangrijk in Italië. Wanneer je als Nederlander aan Italië denkt, dan denk je waarschijnlijk vooral aan eten, oude die met zijn alle luide gesprekken hebben, de toren van Pisa, de grachten van Venetië en dat iedereen op de bekende Vespa’s rijdt. De cultuur van Italië heeft echter nog veel meer ‘verborgen’ kenmerken. Wanneer je als toerist rekening houdt met deze kenmerken, voel je je niet meer zomaar een toerist én waarderen de Italianen je meer!

Zes verborgen en minder verborgen kenmerken van de Italiaanse cultuur

  • Snel kennismaken is in Italië heel gewoon. Wanneer je iemand tegenkomt en die nog niet kent zul je snel merken dat de Italianen erg gastvrij zijn. Zo maak je makkelijk nieuwe vrienden!
  • In het land van de koffie, kan het zwarte drankje je niet ontgaan. Een steeds bekender wordende regel voor de Italianen is dat je na de ochtend NOOIT een cappuccino mag drinken! De gedachte hierachter is dat de melk in de cappuccino de vertering na een zware maaltijd vertraagt. Tegenwoordig zullen de Italianen in grote steden niet zo moeilijk doen, wanneer er in de middag een cappuccino wordt besteld, maar in kleine niet-toeristische dorpjes is het wel een punt van aandacht.
  • Het eten is heel anders dan in Nederland. De Italianen leven om te eten! Zij zouden dan ook nooit met een zakje met brood onderweg eten. De tijd nemen voor eten. Dat is heel belangrijk in Italië. Wanneer je als snelle Nederlander in Italië een vluchtige hap wilt, dan kan je erg lang zoeken. Probeer juist te genieten van het eten, zonder tijdsdruk.
  • In Italië is het normaal om elkaar erg veel complimentjes te geven en vriendelijk met elkaar om te gaan. Het lijkt vaak alsof Italianen boos zijn, maar dat zit meer in het temperament en de passie. Daar moet je als nuchtere Nederlander even aan wennen en rekening mee houden. Met het geven van complimentjes kom je in Italië in ieder geval verder dan met boos doen.
  • Kleding en er goed uitzien is voor de Italianen erg belangrijk. Zo zie je Italianen met oude en vuile kleren niet vaak voorbij komen. Bij de kleding hoort natuurlijk ook de Vespa. Deze bekende en mooie retro scooter komt van origine uit Italië. De hippe retro stijl, het grote zadel en de gemakkelijke besturing maken het de ideale scooter voor in de stad. In al die Italiaanse steden met kleine straatjes is het daarmee het ideale vervoersmiddel. Wanneer je in Italië bent kun je ook een Vespa huren, waarmee je, net zoals een echte Italiaan, door de straten kan cruisen!
  • Naast de Vespa scooter, hebben Italianen meer rijgewoonten die anders zijn dan in Nederland. Op de snelweg is het bijvoorbeeld heel normaal om hard te rijden. Wanneer je te lang op de linkerstrook rijdt wordt je afgestraft door een ongeduldige auto achter je met groot licht. In Italië zijn de snelwegen vaak veel breder dan in Nederland. Ze hebben er namelijk vaak drie of vier stroken, terwijl er in Nederland meer snelwegen met twee rijstroken. Naast het rijden op de snelweg is het rijden in een auto in een van de grote steden ook een heel avontuur met weinig logica, veel auto’s en getoeter.