Lening Afsluiten? Lees hier verder

Als je geld nodig hebt kan je geld lenen. Er bestaan verschillende methodes om geld te lenen. Denk aan een doorlopend krediet, persoonlijke lening of minilening. Als alternatief kan je gebruik maken van een creditcard of een familielid om financiële steun vragen. Voor welke leenvorm je ook kiest, in alle gevallen is het verstandig de voor- en nadelen te vergelijken. Als je van een familielid of kennis geld leent betaal je alleen het geld terug dat je geleend hebt, zonder rente. Als je geld leent van een financieel dienstverlener, dan betaal je ook een vooraf bepaalde rente. De rente is constant of variabel, afhankelijk van de afspraken. Per dienstverlener verschillen de percentages en het maximale looptermijn van de lening. Het overschrijden van het termijn kan boetes opleveren en een eventuele negatieve BKR-registratie. Geld lenen kost geld, dus bedenk je altijd goed hoe je het geleende bedrag terug gaat betalen. Op deze manier kan je verantwoord een lening afsluiten.

Minilening en een creditcard

Momenteel populair is een minilening. Een leenvorm waarbij je maximaal duizend Euro kunt lenen, welk je de volgende maand met rente terug betaald dient te hebben. Zelfs met een negatieve BKR-registratie kan je een dergelijke lening afsluiten. Voor een dergelijke lening is het niet noodzakelijk op bezoek te gaan bij de financiële dienstverlener. Gewoon mobiel met een sms. Binnen 24 uur heb je de lening op jouw rekening staan, soms wel sneller! Het is dus heel makkelijk een dergelijke lening af te sluiten. Let er dus wel op dat je het bedrag de volgende maand volledig terug betaald hebt, hoge boetes zijn het gevolg. Als je een klein bedrag wilt lenen is het misschien verstandig een creditcard aan te schaffen, waarbij je een klein bedrag in de min kunt staan. In sommige gevallen betaal je geen rente over kleine bedragen, tot er een bepaalde periode verstreken is. De terugbetaling kan je verspreiden in termijnen. Het nadeel van een creditcard ten opzichte van een minilening is dat je een creditcard enige wachttijd hebt voordat je het in gebruik kunt nemen. Denk aan ongeveer een tot twee weken.

Persoonlijke lening en doorlopend krediet

geld

Bij het lenen van grote bedragen kies je voor een leenvorm, zoals een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Wat is het verschil? Bij een persoonlijke lening leen je een vooraf bepaald bedrag, tegen een vooraf bepaalde rente en looptijd. Een doorlopend krediet heeft geen vooraf bepaald bedrag. De looptijd is ook onbeperkt. De rente is verdeeld in schalen en kan dus per lening verschillen.