Voor- en nadelen van thuiswerken

Voor- en nadelen van thuiswerken

Thuiswerken is leuk, maar niet voor iedereen. Als je graag thuis wilt werken, dan is de mogelijkheid om dit (regelmatig) te doen interessant. Er zijn ook werknemers die liever niet thuiswerken, maar waarvan de werkgever dit wel wenst. In dit geval is thuiswerken niet fijn. Werknemers zijn dus lang niet altijd voorstander van thuiswerken. In tegenstelling tot wat men denkt, werkt merendeel van de Nederlander liever niet (structureel) thuis. Het gebrek aan sociale contacten en voorzieningen om thuis te werken zijn hierbij onderdeel van het bezwaar. Denk aan internet, telefoon en comfortabele kantoormeubels. Desondanks komt thuiswerken steeds vaker voor. Het is onvermijdelijk in een samenleving waarin steeds vaker langere en langdurige files voorkomen op Nederlandse wegennetwerk.

Afhankelijk van de functie, is thuiswerken algemeen geaccepteerd binnen de Nederlandse arbeidscultuur. Thuiswerken als onvermijdelijk gevolg van het drukke bestaan dat wij leiden. In een samenleving waarin we al te vaak preken werk en privé gescheiden te willen houden. Daar waar de werkgever meer flexibiliteit vereist. In deze context zou de werkgever een voorstander moeten zijn van thuiswerken en de werknemer niet. Paradoxaal genoeg, zeggen beide het tegengestelde. De werknemer wil juist vaker (periodiek) thuiswerken en werkgever wilt dit liever niet. Privé en werk gescheiden houden wordt moeilijk wanneer je thuiswerkt. Tenslotte, je werkt in het huis waar je woont met (mogelijk) vrouw, kinderen en andere afleidingen. Tegelijkertijd is de mogelijkheid om thuis te werken een aantrekkelijk werkomgeving voor iedereen die tijd wilt besparen op reistijd. Er zijn voor- en nadelen te benoemen, waarbij er onderscheid bestaat tussen structureel en periodiek thuiswerken. Elk voordeel voor de werknemer kan door een werkgever opgevat worden als een nadeel. Hier de voor- en nadelen van thuiswerken op een rij.

Het besparen van reistijd wordt als voornaamste argument genoemd om thuis te werken. De werknemer bespaart tijd en de werkgever bespaart reiskosten. Bij ziekte is de drempel om thuis te werken laag, het is dus aannemelijk dat een werkgever (de nodige) werkzaamheden verricht tijdens zijn ziekte. Vooral als je met flexibele uren werkt en regelmatig op sales bezoeken moet bij klanten is werk van huis praktisch. De omgeving thuis is de omgeving met prospects, het gebied waar je klanten binnen haalt. Je hoeft dus niet naar het kantoor in bijv. Maastricht, als je praktisch moet werken in Amsterdam. Slechts periodiek zal je naar het hoofdkantoor gaan voor overleg. De werknemer kan zijn situatie thuis makkelijk combineren met werk, de kinderen naar school brengen een bezoek aan de huisarts. Als werknemer en vader van kinderen heb je ook geen kinderopvang nodig, je bespaart op kosten. Dit is gelijk een bezwaar van de werkgever, de mogelijkheid dat de werknemer niet het tijd besteed aan zijn werk dat van hem verwacht wordt. Wederzijds vertrouwen, dat de werknemer geen misbruik maakt van zijn thuiswerksituatie, is sleutel voor succes.