In hoeverre is chocolade gezond?

Chocolade, welke vrouw houdt er nou niet van? Tijdens de feestdagen is het altijd een goed moment om toe te geven aan deze guilty pleasure. Daarnaast zeggen ze toch dat chocolade goed voor je schijnt te zijn? Er zijn genoeg feiten en fabels over chocola te vinden. Hier lees je in hoeverre chocolade nou echt gezond voor je is en welke je chocolade je dan het beste kan kiezen.

We komen chocolade overal tegen: bij een kopje koffie of thee in een restaurant tot speciale food festivals die rondom chocolade worden georganiseerd. Daarnaast is ook biologische chocolade steeds meer in opkomst. Niet te vergeten Tony Chocolonely. Culinaire fans zien chocola dan ook als het bruine goud en we kunnen ze daar ook geen ongelijk in geven!

Hart- en vaatziekten

Er wordt vaak gezegd dat chocolade beschermt tegen hart- en vaatziekten. Onderzoek suggereert inderdaad dat deze uitspraak waar is. Het gaat hier immers wel om personen die veel pure chocola eten. Regelmatig een stukje pure chocolade zorgt maar liefst voor 37 procent minder kans op hart- en vaatziekten en 39 procent minder kans op beroertes. Let wel op dat onder pure chocolade, chocolade wordt verstaan met een cacao percentage van meer dan 35 procent. Ook wordt er gezegd dat hoe hoger het percentage cacao is, hoe beter.

Slank van chocola

Hoe graag we deze stelling ook willen geloven, helaas worden we niet slank van chocolade. Een klein stukje pure chocolade kan echt geen kwaad, maar afvallen van chocolade gaat helaas niet gebeuren. Daarnaast is chocola een grote bron van calorieeen en verwerkte suikers. Echter kan een stukje pure chocolade wel bijdragen aan een wat lagere bloeddruk. Uit een onderzoek van de Universiteit in Wageningen is gebleken dat de proefpersonen met een stukje pure chocolade een iets verlaagde bloeddruk hadden. Natuurlijk geldt ook hier weer: eet pure chocolade met mate.

Chocolademelk

Uit een ander onderzoek is gebleken dat chocolademelk een goede drank is om te drinken na het sporten om te herstellen. Chocolademelk levert namelijk de suiker die belangrijk is voor de spieropbouw en vullen de energievoorraden en eiwitten weer aan na een intensieve workout. Let echter wel op dat chocolademelk ook een calorieen bom is en vet. Het is daarom aan te raden dit als herstel product te gebruiken na een stevige workout.

In hoeverre is chocolade gezond?

Chocolade kan dus in een zekere zin een positief effect hebben op je lijft, mits je dit tuurlijk wel met mate eet. Chocolate company kent verschillende soorten chocolade recepten en heerlijke chocolade.