Overhemden strijken: een stappenplan

Het strijken van een overhemd is een klus die niet bij iedereen geliefd is. Maar als je goed weet hoe het moet, hoeft het niet zo moeilijk te zijn om je overhemden weer kreukvrij te maken.

Voordat je begint met strijken
Allereerst is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Zo moet het strijkijzer gevuld zijn met water wanneer je een stroomstrijkijzer gebruikt. Daarnaast is het handig om een strijkplank met een zachte toplaag te gebruiken om geen hinder te hebben van de knoopjes van een overhemd. Vervolgens is het nodig om per overhemd na te gaan met welke temperatuur er gestreken moet worden. Te heet strijken kan een overhemd namelijk beschadigen. Voor het mooiste resultaat moet een overhemd binnenstebuiten gestreken worden. Dit is om beschadigingen of verkleuringen te voorkomen.

Strijken doe je zo
Over de volgorde van het strijken van de delen van een overhemd verschillen de meningen. Wel is men erover eens dat je het beste kunt beginnen met de boord. Die moet zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant gestreken worden. Daarna volgen de schouderpanden, die je het beste kunt strijken door één van de mouwen over het uiteinde van de plank te leggen. Vervolgens kun je ervoor kiezen om de mouwen of het lijf te strijken. De mouwen leg je plat bij de zijnaad en strijk je eerst met de hand plat. Daarna strijk je ze vanaf de naad naar buiten. Hierna volgt het lijf. Deze kun je ook het beste van binnen naar buiten strijken. Tenslotte zijn de manchetten aan de beurt. Hierbij is het van belang dat je de manchetten helemaal open vouwt.

Strijkvrije overhemden
Voor wie het toch niet ziet zitten om overhemden te strijken, zijn er tegenwoordig steeds meer overhemden te krijgen die niet gestreken hoeven te worden. Zulke strijkvrije overhemden zijn gemaakt van een aangenaam en comfortabel soort katoen dat kreukvrij blijft.