was instructies

Als je even niet meer weet hoe je het beste kan wassen en wat je vooral wel en niet moet doen, dan heb je vast wat aan dit artikel met wat was instructies.
1. Check je was van te voren
Voordat je de was in de wasmachine doet, is het belangrijk om je was te checken op lege zakken, doe de broeken, tshirts en truien binnenstebuiten, doe je ritsen dicht en drukknopen dichtgedrukt.
2. Sorteren
Als tweede sorteer je de was op was etiquette en kleur en zo nodig materiaal. Op het was etiket staat of je kleding gewassen mag worden en op hoeveel graden. Zo kun je een keuze maken tussen het wegbrengen naar stomerij, wassen met de hand of in de wasmachine. Het wegbrengen naar de stomerij is wat prijziger terwijl het wassen met de hand het meest goedkoop is om te doen. Ook is het belangrijk om de witte was bij elkaar te doen, je donkere bonte was bij elkaar te doen, en de gekleurde samen te wassen. Let wel op, was nooit warmer dan op het etiket staat aangegeven.
3. Voorwas
Als er kleren erg vies zijn, kan het zijn dat je een voorwas nodig hebt. Er zit bij een wasmachine vaak een voorprogramma die je kunt inschakelen.
4. Kies het juiste programma
Aan de binnenkant van je kleding zit het etiket en daaraan kan je zien welke programmering je nodig hebt.
5. Vul de wasmachine voldoende
Als je je hand nog kan bewegen boven het wasgoed, dan is de trommel voldoende vol. Dit is bij normale wasbeurt voldoende. Als je fijne was of kreukherstellend wil wassen heb je wat meer ruimte nodig.
6. Kiest het juiste wasmiddel
Gebruik het wasmiddel die bij de kleur of soort was hoort. zo heb je wasmiddel voor gekleurde was, witte was, zwarte was etc. Volg de instructies op de verpakkingen.
7. Was drogen
Haal de was na het wassen meteen uit de machine en doe het in de droger (als dit kan, zie etiket) of hang het op. Als je hier te lang mee wacht, kan dit schimmels of vieze geuren opleveren.