Glutenvrij bier geeft plezier

Lekker je weekend vieren met vrienden en een biertje. In je achterhoofd rondspelend dat je morgen weer de hele dag ziek op bed ligt. Je kunt wakker worden met een enorm zwaar, somber of verdrietig gevoel in je lichaam. Het bier van de vorige avond speelt je weer parten. Dit omdat je lijdt aan een glutenintolerantie. Vrijwel alle soorten bier bevatten gluten. Mensen met een glutenintolerantie, ook wel coeliakie genoemd, kunnen een reactie krijgen op bepaalde stoffen in granen. Normaal gesproken worden deze stoffen gebruikt voor de productie van bier. Voorbeelden hiervan zijn gerst en tarwe. Gelukkig is er voor mensen met deze aandoening nu een oplossing in de vorm van glutenvrij bier.

Glutenvrij bier brengt de oplossing

Een avond bier drinken met je vrienden zonder je de volgende dag ellendig te voelen. Glutenvrij bier is het product om zonder enige consequenties, uitgezonderd een kater, te genieten van een lekker biertje. Je hebt twee soort glutenvrije bieren. De van nature glutenvrije bieren en de deglutinized bieren. De van nature glutenvrije bieren zijn gemaakt van alleen maar glutenvrije ingrediënten en daardoor geschikt voor overgevoelige coeliakie patiënten welke een glutenvrije norm van 0 ppm (staat voor “parts per million”) moeten hanteren. De deglutinized bieren zijn gemaakt van ingrediënten waarvan tijdens het productieproces de gluten zijn verwijderd. Deze bieren vallen allemaal onder de glutenvrije norm van 20 ppm en kunnen daarom als glutenvrij worden beschouwd. Bierbrouwers die glutenvrije bieren produceren zijn verplicht om iedere batch te testen en de glutenniveaus weer te geven.

Geschiedenis van glutenvrij bier

Rond 2006 kwamen de brouwerijen met het eerste glutenvrije biertje. Vandaag de dag komen er steeds meer brouwerijen op de markt die glutenvrij bier brouwen. Het assortiment aan glutenvrije bieren wordt hierdoor steeds uitgebreider. Veel glutenvrije bieren doen inmiddels qua smaak niet onder voor de “normale” glutenbevattende bieren.

De meest voorkomende merken

Zoals eerder aangegeven wordt het assortiment steeds uitgebreider. Ook neemt het aantal brouwerijen toe die de focus leggen op glutenvrij bier. Hierdoor komen er steeds meer merken op de markt. De bekendste merken zijn op dit moment:

  • Mongozo (Nederlands)
  • Liberium (Nederlands)
  • Jopen (Nederlands)
  • Estrella Damm Daura (Spanje)
  • BrewDog (Engeland)
  • Schnitzer Bräu (Duitsland)

Het bier van Mongozo is in oktober 2012 uitgeroepen tot het beste glutenvrije bier ter wereld! De daarop volgende jaren hebben ze deze titel weten te prolongeren. Voor ieder wat wils wat betreft de glutenvrije bieren. Verschillende smaken en genoeg keus. Bestel nu ook je glutenvrije bieren op www.247glutenvrij.nl en geniet van een lekker biertje.