Zorgverzekering vergelijken

Nog enkele maanden en je mag weer overstappen van zorgverzekeraar. Veel mensen zullen de zorgverzekering vergelijken om te kijken waar de goedkoopste zorgverzekering kan worden afgesloten. Ga jij ook overstappen van zorgverzekering?

Basisverzekering

Iedereen in Nederland is vanaf 18 jaar verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. De basisverzekering verzekert de medische zorg zoals doktersbezoek, ziekenhuisopname, kraamzorg en de meeste medicijnen. Bij welke zorgverzekeraar je de verzekering ook afsluit, het basispakket is overal hetzelfde. Het basispakket wordt samengesteld door de overheid. Er wordt ieder jaar bepaalt wat door de basisverzekering wordt vergoed.

Alleen de premie van het basispakket verschilt per verzekeraar. Het loont dus zeker de moeite om de zorgverzekeringen te vergelijken, het kan je als snel vele euro’s per maand besparen.

Aanvullende ziektekostenverzekering

Veel mensen zullen niet alleen genoeg hebben aan de basisverzekering, ze zullen dus ook een aanvullende ziektekosten verzekering moeten afsluiten. Met een aanvullende verzekering verzeker je je tegen de kosten welke niet automatisch gedekt worden door het basispakket. Zo kun je je aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld tandartskosten, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. Je betaalt per module een bepaald bedrag zodat je voor deze extra zorg goed verzekerd bent.

Eigen risico

Je hebt ook een eigen risico en voor 2017 is dit hetzelfde als in 2016 namelijk 385 euro. Als je dus zorg nodig hebt dan zal je dit tot een bedrag van 385 euro zelf moeten betalen. Doktersbezoek en nog enkele andere vormen van zorg worden overigens wel vergoedt. Het eigen risico is er om mensen te ontmoedigen om voor ieder wissewasje naar het ziekenhuis te gaan. Alleen werkt deze maatregel vaak ook averechts nu er steeds meer mensen zorg uitstellen of helemaal niet laten uitvoeren om op deze manier geld te besparen. Daarom gaan er nu stemmen op om het eigen risico helemaal af te schaffen. Het probleem is alleen dat het afschaffen van het eigen risico bijna 4 miljard euro gaat kosten en dit zou verdeeld moeten worden door iedereen die een zorgverzekering heeft afgesloten.