Het eigen risico bij een autoverzekering: Hoe en wat?

Het eigen risico bij een autoverzekering: Hoe en wat?
Het eigen risico, hoe zit dat nou eigenlijk? Simpel gezegd is het eigen risico bij je autoverzekering het deel dat je zelf moet gaan betalen in geval van schade. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen wordt er standaard een eigen risico van 130 euro tot 150 euro gehanteerd. Het is variabel van 0 euro tot 1000 euro; het ligt eraan wat jij wilt. Het is namelijk zo dat hoe hoger je eigen risico is, hoe meer korting je krijgt op je premie. Op verschillende vergelijkingswebsites kan je gemakkelijk een autoverzekering berekenen op basis van jouw keuze voor eigen risico.
Kan ik zelf bepalen hoe hoog mijn eigen risico is?
Ja, dat kan bij een WA + Beperkt Casco en bij een WA + Volledig Casco verzekering. Als je het eigen risico verhoogt, krijg je korting op je premie, hoewel dit niet bij alle verzekeringsmaatschappijen mogelijk is.Waarom een eigen risico?
Het eigen risico is gunstig voor de verzekeringsmaatschappij omdat je dan niet snel geneigd ben kleine schades te melden. Doe je dat wel, is dit ten nadele van je schadevrije jaren en je premiekorting. Kleine schades zorgen namelijk ook voor hoge administratieve kosten voor de verzekeringsmaatschappij. Kortom; het is voor jou niet gunstig, en ook niet voor de verzekeraar.Ruitschade
Als de ruit vervangen moet worden, bestaat de kans dat dit van je eigen risico afgaat. Als het nog gerepareerd kan worden wordt er meestal niets van je eigen risico afgehaald. Hieruit kun je concluderen dat het eigen risico niet altijd gebruikt wordt in geval van ruitschade.
Het is ook niet onverstandig om je polis na te kijken of de schade gerepareerd wordt door een garage die erkend is door jou verzekeringsmaatschappij; dit kan namelijk een invloed hebben op de aanspraak op jou eigen risico. De kans is vrij groot dat je gewoon eigen risico moet betalen als je niet naar een garage gaat waar jou verzekeringsmaatschappij een afspraak mee heeft.Het afkopen van je eigen risico
Dat is ook mogelijk, maar dan gaat wel je premie omhoog. Ook is het een vereiste dat je een Allrisk verzekering hebt (WA + Volledig Casco). Houd er wel rekening mee dat diefstal, schade door storm en ruitschade hier niet onder vallen! Zorg er daarnaast voor dat je altijd vergelijkt om de goedkoopste autoverzekering te krijgen.