Hoe werkt het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering?

Hoe en waarom een nieuwe zorgverzekering afsluiten?
Nog even en het jaar is weer voorbij. Veel mensen denken er niet bij na om eens te kijken of de huidige verzekering nog wel volstaat. Zeker als je verder goed gezond bent, is dit wel een van de laatste dingen waar je aan denkt. Maar het is zeker de moeite waard om dit eens te bekijken!

Jouw zorgverzekeraar stuurt aan het einde van het jaar ,meestal rond het einde van november, de nieuwe zorgpremie en de nieuwe polisvoorwaarde voor het komende jaar naar je toe. Het ideale moment om hier eventjes bij stil te staan en te kijken of je verzekering nog wel voldoet aan jouw behoefte of dat je beter kunt overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij. En hoe ga je dan te werk om dit uit te zoeken en te regelen? Wanneer je namelijk niet op tijd bent met het opzeggen van je( basis)zorgverzekering, zit je er weer een jaar aan vast.Je sluit een zorgverzekering af voor een heel jaar en je kunt niet halverwege het jaar van zorgverzekering wisselen. Voor 31 december moet daarom alles geregeld zijn.

Basis zorgverzekering
Een basisverzekering is voor iedereen verplicht en verzekeringsmaatschappijen vergoeden hierin de belangrijkste zorg. Denk dan aan een bezoek aan huisarts, ziekenhuis zorg (ambulance, ziekenhuisverblijf en behandeling door medische specialisten ), kraamzorg , medicatie en tandarts- en fysiotherapiekosten tot en met een leeftijd van 17 jaar. Een basis verzekering mag ook niet geweigerd worden door een zorgverzekeringsmaatschappij bij het aanvragen hiervan.

Aanvullende verzekering
Wil je echter uitgebreider verzekerd zijn dan alleen die basis zorg? Dan bestaat de mogelijkheid om je aanvullend te verzekeren. Hier vallen bijvoorbeeld fysiotherapie, medische hulp in het buitenland,brillen en/of contactlenzen,psychologische hulp, tandheelkunde en alternatieve geneeswijzen onder.

Bij het aanvragen van een aanvullende zorgverzekering kan de verzekeringsmaatschappij de aanvraag weigeren, als zij daar een te groot risico in zien. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je in het verleden bepaalde medische klachten hebt gehad.
Een verzekeraar heeft dus de mogelijkheid je aanvullende zorgverzekeringsaanvraag in bepaalde gevallen niet te accepteren.

Zorgverzekeraars vergelijken
En hoe nu verder? Er zijn op het internet veel vergelijkingssites te vinden die je kunnen helpen bij het vinden van de meest passende zorgverzekering.
Enkele voorbeelden zijn Overstappen.nl & Easyswitch.nl. Via deze sites, die een soort van invulsysteem hebben, kun je heel makkelijk al jouw wensen en belangrijke zorg aanvinken en eventueel direct een nieuwe zorgverzekering aanvragen.

Mocht je de aanvraag hebben gedaan,dan kan je je nieuwe zorgverzekeraars vragen jouw oude verzekering op te zeggen na acceptatie.Veel maatschappijen hebben zo’n opzegservice, dus wat houdt je nog tegen om er even voor te gaan zitten, de meest geschikte zorgverzekering te vinden en wellicht nog geld te besparen ook!