Ben jij al bezig met jouw kampeervakantie?

Het lijkt een rare vraag. Toch is het geen onbelangrijke vraag. In hoeverre ben jij al bezig met jouw kampeervakantie? Een goed moment om even niet te hoeven denken aan het vervelende weer van dit moment.

Kamperen is hot, mocht je dit nog niet weten. Lees de berichten er maar op na, dan weet je dat kamperen weer helemaal terug van weggeweest is. Waar het een aantal jaar geleden nog echte die hards waren die met een lichte uitrusting de vrije natuur in trokken, zijn het nu vooral gezinnen die ervoor kiezen om te gaan kamperen.

Uit cijfers van de brancheorganisaties blijkt dat er een toename is van het aantal kampeerders in Nederland. De vakantiebestemmingen waar gekampeerd gaat worden bestaan vooral uit landen in Europa. Dit doet men met een eigen kampeermiddel, zoals een caravan, camper, vouwwagen of natuurlijk een tent.

66 procent van de Nederlanders heeft ooit eens gekampeerd. Waar voorheen nog een duidelijke scheiding was tussen voor- en tegenstanders, geeft inmiddels een op de tien Nederlanders die nooit gekampeerd hebben aan dat men graag eens wil proberen of het kamperen bevalt.

Erg populair zijn de vakanties met caravan en camper. De cijfers van de branche zijn uitstekend te noemen, want de omzet is gestegen: caravans acht procent, campers vijftien procent. Toch is het kamperen met deze middelen niet voor iedereen weggelegd.

Tent

Er zijn ook andere kampeermiddelen te bedenken. In de eerste plaats de tent. De investering in een goede tent hoeft geen grote te zijn. Er zijn tal van verkooppunten waar je eens goed kennis kunt maken met een tent. Daarnaast zijn er tal van webshops die zich richten op de verkoop van tenten.

Huren

Het aanschaffen van een kampeermiddel is een risico voor iedereen die kennis wil maken met kamperen. De investering is misschien niet gerechtvaardigd wanneer er gekozen wordt om niet meer te gaan kamperen een eerstvolgende vakantie. Dan is het huren van een tent een prima idee. Er zijn verschillende aanbieders die compleet ingerichte tenten verhuren. Deze zijn overigens ook zeer populair onder mensen die al meerdere kampeervakanties hebben beleefd.

De grote vraag voor nieuwelingen is hoe je vervolgens te werk gaat. Laten we wat tips op een rij zetten.

Bestemming

Bepaal vooraf goed waar je naar campings gaat zoeken. In heel Europa zoeken is prima, maar het zal veel tijd kosten om een geschikte camping te vinden. Europa is groot. Bepaal als het om de bestemming gaat goed wat je verwacht van de camping en van de omgeving waar je terecht wilt komen.

Is het bijvoorbeeld belangrijk dat je vaak kunt rekenen op warm weer, zodat je vaak kunt gaan zwemmen, of kies je ervoor om dit ondergeschikt te maken? Dit is erg belangrijk voor de wandelaars onder ons.

Uitrusting

Een goede kampeeruitrusting is afhankelijk van hoe je gaat kamperen. Maak je gebruik van een ingerichte tent, dan hoef je minder mee te nemen. Doe je dit niet, dan zal je goed na moeten denken wat je precies meeneemt.

Wanneer je voor het eerst gaat kamperen met een eigen kampeermiddel, dan vergt dit de nodige investering. Denk naast een kampeermiddel aan bijvoorbeeld slaapmatjes, slaapzakken, kook- en eetgerei, een kooktoestel, gasfles(sen) en natuurlijk verlichting. Wil je dit vermijden, dan kun je een kampeermiddel huren. De vraag is echter of het uiteindelijk niet goedkoper is om toch de investering in een kampeermiddel en uitrusting te doen.

Als het om kosten gaat en je zoekt naar een goedkoop of goedkoper kampeermiddel, dan is de tweedehandsmarkt een uitstekende mogelijkheid om te beginnen. Een ander alternatief kan het online aanschaffen van een kampeermiddel zijn. Nu is dat lastig voor wat betreft een caravan of camper. Voor een tent is dit een stuk makkelijker, zoals je via deze website kunt zien.

Plannen

Het vergt even wat tijd, het kiezen van een geschikte vakantiebestemming. Je kunt er best mee beginnen in deze periode. Niet alleen helpt dit je om wat minder te focussen op het slechte weer. Bijkomend voordeel is dat je waarschijnlijk gebruik kunt maken van vroegboekkorting.