Wat is een PLC en wat kunnen we ermee?

Als je deze blog leest dan zal je je afvragen wat een PLC nu precies is, en waarvoor deze gebruikt wordt. PLC staat voor Programmable Logic Controller, ofwel Programmeerbare Logische Regelaar. Het is een industriële computer die in- en uitgangen monitort en op basis hiervan op logica gebaseerde keuzes maakt voor geautomatiseerde procesessen of machines.

Geschiedenis van de PLC

PLC’s stammen af uit eind 1960 en zijn uitgevonden door Richard Morley om dezelfde functies te kunnen bieden als Relay Logic systemen. De reden hiervoor was dat Relay systemen een slechte reputatie hadden, ze weigerde regelmatig en creëerde vertragingen. Deze Relay systemen hebben veel hoofdpijn bezorgd aan de elektronica monteurs van toen. Een PLC besturing lost deze problemen op en bleek een succesvolle opvolger.

PLC besturing is robuust

Een groot voordeel aan de PLC’s is dat ze erg robuust zijn. Het is elektronica en heeft een processor, net als een computer of laptop. De PLC’s zijn er echter op gebouwd om extreme condities te kunnen weerstaan. Zoals flinke hitte, kou, stof en vochtigheid. Hierdoor kunnen ze op vrijwel iedere locatie ingezet worden. Een ander voordeel is de eenvoud van het programmeren. De programmeertaal is eenvoudig te begrijpen en kan zonder al te veel problemen geïmplementeerd worden. En doordat ze modulair zijn kunnen ze voor verschillende installaties ingezet worden.

Zijn er dan helemaal geen nadelen?

Toch wel, helaas. Alhoewel de nadelen niet heel extreem zijn. Zo werkt een PLC besturing niet goed met complexe data. Wanneer de data programmeertalen als C++ of Visual Basic vereist dan moet er voor de besturing gebruik gemaakt worden van computers. Ook het weergeven van data is een moeilijke opgave voor een PLC, daar zijn meestal externe monitors voor nodig. Dus wordt er veel complexe data gebruikt? Zet dan een computer in voor de aansturing. Nadeel hierbij is dat deze vaak niet werkt op extreme locaties met veel hitte, kou, stof of vocht.