De 3 grootste voetbalmiskopen in de voetbalwereld

De voetbalwereld is soms erg vreemd. Als club wil je maar 1 ding: zoveel mogelijk scoren en zoveel mogelijk geld verdienen. Clubs kunnen dit proberen te bereiken door sponsoren aan te trekken en spelers goedkoop te kopen, met als doel om ze voor veel geld later door te verkopen. Helaas maken sommige clubs soms een blunder. Spelers worden voor teveel geld gekocht en leveren minder op. Dit artikel zal de top 3 miskopen in de voetbalwereld bespreken. Waarom zijn deze spelers geflopt?

De winnaars (of zijn het verliezers?)

Naam: Froylán Ledezma
Leeftijd bij transfer: 19 jaar oud
Transferbedrag: 4 miljoen euro
Positie: Spits
Oude club: LD Alajuelense, Costa Rica
Nieuwe club: Ajax, Nederland
Voetbaljaar: 1997-1998

Een van de bekenste transfersoaps in Nederland is de transfer van Froylán Ledezma naar Ajax. Zowel Ajax als Feyenoord hadden interesse in de jonge Costa Ricaan, en bedwongen de kunsten van de jonge en getalenteerde Froylán. De plannen waren volgens beide clubs simpel: een voetbaldelagatie van beide clubs zou de speler ophalen van Vliegveld Schiphol. Feyenoord dacht als eerste aanwezig te zijn op het vliegveld. De Rotterdamse delegatie heeft uren gewacht op het arriveren van Ledezma, die maar niet op kwam dagen. Uiteindelijk zou hij nooit aansluiten bij Feyenoord. Wat bleek? Ajax was net iets sneller. Ajax was aanwezig bij Ledezma’s eerste stap in Nederland, en nam hem (buiten het zicht van de Feyenoord delegatie) mee naar Amsterdam. Uiteindelijk lachtte Feyenoord het laatste. In 4 jaar tijd speelde Froylán geen enkele wedstrijd. Hij stond minder bekend om zijn voetbalkunsten en meer om zijn gewelddialicten in eigen land.

Naam: Robinho
Leeftijd bij transfer: 24 jaar oud
Transferbedrag: 43 miljoen euro
Positie: Linker vleugelspeler
Oude club: Real Madrid, Spanje
Nieuwe club: Manchester City
Voetbaljaar: 2008-2009

Net nadat Manchester’s volksclub nummer 1 (Manchester City) gekocht werd door een oliesjeik, werden de bloemetjes buiten gezet. Manchester City moest en zou kampioen worden! Veel geld werd er uit gegeven aan spelers. Een van de bekenste transfers die Manchester City maakte was de transfer van Robinho. Voor maar liefst 43 miljoen euro, zou Robinho de sterren mogen spelen bij “de blauwen”. Het liep anders. Robinho kon zich moeilijk aarden in het koude en zwinderige Engeland. Na anderhalf jaar ploeteren zonder de gewenste resultaten, verhuisde Robinho voor een jaar naar zijn vaderland om voor zijn oude ploeg Santos te spelen. Na weer een half jaar te spelen zonder doelpunten, waren “de blauwen” er klaar mee. Ze verkochten Robinho voor 18 miljoen euro aan AC Milan. Uiteindelijk verloor Manchester City meer dan 30 miljoen euro (inclusief salaris en bonussen) op deze speler!

Naam: Gaizka Mendieta
Leeftijd bij transfer: 27 jaar oud
Transferbedrag: 48 miljoen euro
Positie: Rechter Middenvelder
Oude club: FC Valencia, Spanje
Nieuwe club: Lazio Roma, Italie
Voetbaljaar: 2001-2002

Wie? Wij moesten even zoeken om te checken wie deze voetballer is. Als 27 jarige speler maakt Mendieta een reuze stap door voor maar liefst 48(!) miljoen euro de overstap te maken naar Lazio. Helaas blijkt het voor beide betalen een ongelukkige relatie. In het voetbaljaar 2001-2002 maakt Mendieta geen enkel doelpunt. Na dit rampjaar wordt Mendieta verhuurd aan FC Barcelona. Barcelona fans willen Mendieta’s naam niet zien op hun mooie shirt. Hier kan je zelf een Barcelona shirt kopen. Zijn naam bleek niet lang op het shirt, hij vertrok gauw weer uit Barcelona. Ook dit bleek geen goed huwelijk. Na 2 jaar wordt Mendieta doorverkocht aan het Engelse Middlesbrough. De waarde van deze transfer? 3.5 miljoen euro. Wat een verlies!