Duurzame inzet van stoomketels, de moeite waard

In de meeste gevallen is de overweging voor de aandrijving van industriele processen deze: elektriciteit of gas. De overweging om aandacht te schenken aan stoomketels komt echter niet vaak voor bij veel eigenaren en facilitair beheerders. Door de onweerstaanbare opkomst van duurzame methoden van productie en energieopwekking, wordt dit echter weer een zeer aantrekkelijk alternatief.

De stoomketel kan prima worden ingezet voor aandrijving van industriele processen, terwijl gebruik wordt gemaakt van duurzame brandstoffen. Zo zijn er op maat gemaakte stoomketels die worden gevoed door biomassa, zoals gesnoeide struiken en bomen en gekapte bomen. Op die manier kan ook het predicaat energieneutraal worden gevoerd, aangezien de struiken en bomen in hun leven al een flinke hoeveel CO2 uit de lucht hebben gezuiverd.

Voor thermische olieketels geldt ongeveer hetzelfde. Ook hier is duurzaamheid het toverwoord. Door gebruik van een olieketel van de nieuwe generatie kan een rendement van maar liefst 93 procent worden behaald en daarmee wordt een nieuw tijdperk betreden op het gebied van efficientie. Was het voorheen uiterst lastig om met olieketels met een temperatuur van 400 graden een dergelijk rendement te halen, tegenwoordig is dit mogelijk. Reden voor de toegenomen efficientie is de afwezigheid van een gemetselde achterwand, bijvoorbeeld. In plaats van gemetseld werk, zijnmeer en meer thermische olieketels voorzien van een dubbele achterwand. Naast meer bedrijfszekerheid heeft dit nog een ander voordeel. Na plaatsing, certificering en ingebruikname van de installatie, kan de jaarlijkse controle achterwege blijven. Daarnaast kan nog verdere winst worden behaald door de hoog/laag stand te vervangen door een olieketel die modulerend werkt. Is volledig vermogen niet nodig, dan zal dit ook niet worden geleverd, maar kan worden volstaan met deelvermogen.

Deze prestaties ziet u als facilitair medewerker of ondernemer direct terug op de gasrekening. Andersoortige energie voor aandrijving is overigens ook mogelijk; de thermische olieketels kunnen ook worden geleverd met elektrische aansluiting. Dat is overigens maar een van de weinige accessoires die worden geleverd. Koppelingen, circulatiepomp, grondplaten, koppelingsafdekking en elektromotor zijn standaard inbegrepen bij de leverantie.

Over de inbedrijfstelling zal verder ook weinig tijd gereserveerd hoeven worden. En bij periodiek onderhoud komt het aangepaste ontwerp zich aandienen voor de snelheid en efficientie. De scharnierende voorzijde garandeert snelle toegang en vervanging van filters. Daarnaast kan controle worden uitgevoerd, zonder zware onderdelen te hoeven verplaatsen, zoals kleppen en deksels. De stoomketel is zo snel weer in bedrijf en behaalt snel na ingebruikname weer zijn rendement.