Wat een goede headset voor spinning maakt of breekt 

Wie aerobics-, spinning- of yoga-lessen geeft, hoort geen nieuws als er wordt beweerd dat de ene headset de ander niet is. Dat vordert enigszins met de tijd. Hoe ouder een headset voor bijvoorbeeld aerobics of spinning, hoe slechter de kwaliteit meestal. Dat komt niet omdat de apparatuur slecht is, of was. De apparatuur is hooguit gedateerd. Het probleem is meestal dat de installaties de concurrentie met de nieuwe sets niet meer aankan.

Komt dat door het niveau van afwerking, de productie, andere eigenschappen? Nee. Het is voornamelijk te wijten aan het feit dat de ontwikkelingen zo snel gaan en de apparatuur dikwijls flink op de proef wordt gesteld. Dat komt door beweging, maar ook door het grote aantal uren dat de apparatuur in gebruik is en niet te vergeten: zweet.

Om met het laatste te beginnen. Het is kort door de bocht funest voor apparatuur normaal gesproken, dat zweet. Niet alleen bestaat er een reeël gevaar dat vocht de apparatuur binnendringt, ook de mineralen en andere afvalstoffen zijn zeer schadelijk voor je installatie. Een fabrikant die beweert dat zijn apparatuur echt duurzaam is, zal dus eerst zeker moeten zijn van een stevige body.

Vanzelfsprekend doet ook de geluidskwaliteit ertoe. Apparatuur en headset zitten tegenwoordig op andere frequenties. Wellicht weet je dat het veel drukker wordt in de ether, en dat in resultaat daarop veel meer draadloze apparatuur gevoelig is voor storing. In reactie daarop hebben veel producenten betere en legere frequenties geselecteerd. En doet de ene frequentie het niet, dan zijn er nog drie andere beschikbaar.

Het belangrijkste en onderscheidende element bij een headset is natuurlijk het draagcomfort. Ook bij intense inspanning, moet de headset op zijn plek blijven, en niet weggaan. Gedurende de work-out moet een headset uiteraard ook sublieme geluidskwaliteit blijven leveren. Enige demping van gehijg en andere storende geluiden is daarbij natuurlijk wel zo fijn.

Mocht de kwaliteit, zoals bij elk ander apparaat ook gebeurt, door de jaren heen achteruit gaan, dan is er geen probleem. De meest gevoelige onderdelen, kwetsbaar voor slijtage, kunnen tegen aantrekkelijke prijzen vervangen worden, zodat trainingen niet afgezegd hoeven te worden.

Een complete headset voor spinnen, fitness of aerobics , bestaat uit de ontvanger, zender, headset, batterijen, windscreen, voeding, audiokabel en een setje batterijen. In een pakket zit dan meteen alles wat je nodig hebt voor begeleiding op hoog niveau voor je training. Je werkt je zo in het zweet zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de verstaanbaarheid.