Wat kost een kleine tweedehands auto per maand

Wat kost een kleine tweedehands auto per maand

Een kleine 2dehands auto, wat kost dat nu per maand? In deze blog tellen we de kosten op van het rijden met een kleine gebruikte auto. Brandstofkosten laten we achterwegen in onze rekensom.

Wat is een klein, zullen we dat eerst even vaststellen? Laten we zeggen dat we het hier hebben over occasions in de klasse van een Citroen C1, Peugeot 107 of een Toyota Aygo. Uiteraard hebben auto merken als Audi, BMW, Opel, Nissan, Kia  en zelfs Mercedes ook kleine auto’s die als “kleine auto” in aanmerking kunnen komen.

De gemiddelde aanschafwaarde waarmee wij gaan rekenen bedraagt € 5000. Hiervoor moet je een fatsoenlijke tweedehands auto in deze klasse kunnen aanschaffen.

De rekensom is heel eenvoudig. Allereerst moet een tweedehands auto worden verzekerd. Afhankelijk van de dagwaarde en ouderdom van de auto is het wel of niet verstandig te kiezen voor WA, WA + beperkt casco of WA + Volledig Casco.
Vervolgens moeten we belasting betalen over de auto, de wegenbelasting. De wegenbelasting kan worden berekent op de website van de belastingdienst.

Naast de ingeschatte onderhoudskosten van 7,5% per jaar over de aanschafwaarde (afh. van veel factoren) zijn er nog de afschrijvingskosten.
Als we alle kosten op een rijtje zetten dan kost een gemiddelde kleine auto je per maand*:

  • Verzekering WA + Beperkt Casco                  : € 27
  • Belasting                                                             : € 20
  • Afschrijving 5 jaar, restwaarde € 500            : (5000-500) / 60 = € 75
  • Onderhoud 7,5% pj van de aanschafwaarde             : (10% x 5000) / 12 = € 32

*Let wel deze bedragen zijn afgerond en op basis van gemiddelde (schade jaren, leeftijd, regio etc).
Dus wanneer je een tweedehands auto kopen, wees je dan bewust van de kosten. Een auto aanschaffen is een uitdaging, maar een auto blijven rijden ook.

Private lease heb je al vanaf € 199 per maand in deze klasse. Het enige wat er aan kosten bijkomt zijn de brandstofkosten, net als in de bovenstaande rekensom. Afhankelijk van het aantal kilometers op jaarbasis kan het dus interessant zijn om een auto te gaan leasen in plaats van aan te schaffen.