Alles over de mbo opleiding tot verpleegkundige

Een verpleegkundige zijn is zeer divers. Het beroep is uitdagend en kan soms ook stressvol zijn. Het helpen van patienten maakt het echter ook een zeer voldoenend beroep. Het werkveld van een verpleegkundige is vrij divers. Men kan aan het werk op een verpleegafdeling in het ziekenhuis maar ook op de SEH, ICU, CCU, bij de GGZ of in de gehandicaptenzorg.

Om een verpleegkundige te worden dient men een opleiding te volgen. Deze opleiding is een mbo niveau 4 opleiding of een hbo opleiding. De mbo niveau 4 opleiding wordt door veel ROC’s en mbo-instellingen binnen Nederland aangeboden. Het verschilt vaak per aanbieder of het gaat om een BOL of een BBL opleiding. Hieronder staan de verschillen tussen de BOL en BBL opleiding omschreven.

Een BBL opleiding volgen

Een BBL opleiding is een praktijkgerichte opleiding. BBL gaat uit van de filosofie dat de praktijk de beste leermeester is. Om een BBL opleiding te kunnen volgen heeft men daarom een leerwerkovereenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. In deze leerwerkovereenkomst staat omschreven dat de student, gedurende zijn/haar studie of langer in dienst komt bij de zorgaanbieder.

Tijdens een BBL opleiding combineert men dus werken met leren. De leerling werkt een X aantal dagen per week bij de zorgaanbieder en gaat een X aantal dagen per week naar school. Op deze manier is men in staat om de theorie toe te passen in de praktijk en andersom. Tijdens een BBL opleiding ontvangt de student een leerwerkvergoeding. Deze vergoeding ligt doorgaans hoger dan een stagevergoeding en lager dan het volwaardige loon van een verpleegkundige. Meer weten over de BBL opleiding verpleegkundige? Kijk dan op de site van opleidingverpleegkundige.eu.

Een BOL opleiding volgen

Naast een BBL route is er ook een BOL route die uitgaat van klassikale scholing. Tijdens een BOL route gaat de student naar school. De leerling leert het vak middels theorielessen, praktijklessen en eventuele stages. Doorgaans is de werkdruk tijdens een BOL route wat lager dan die van de BBL route. Daar staat echter wel tegenover dat BOL studenten hun inkomsten moeten halen uit bijbaantjes in plaats van de leerwerkovereenkomst.