Vaginale problemen

Vaginale problemen komen vaker voor dan wordt gedacht. Veel vrouwen schamen zich ervoor, maar wanneer je in je omgeving rond vraagt naar ervaringen zul je verassend veel klachten te horen krijgen. Praten over intieme problemen zou geen taboe moeten zijn. Iedereen kan er vroeg of laat eens mee te maken krijgen.

Wat is nu normale afscheiding? Dit is iets wat niet aan te geven is, het is per persoon zo verschillend. Heb je in eens veel meer of juist veel minder afscheiding dan normaal? Of verandert er iets in de geur of kleur? Dan is het raadzaam om de huisarts te bezoeken. Er is kans op een schimmelinfectie of een ontsteking. Er kan ook iets onschuldigers zijn als een bacteriele vaginose. Wanneer je naar de huisarts gaat hoef je je niet te schamen voor je klachten. Bijna iedere vrouw krijgt minstens eens in haar leven te maken met vaginale klachten. Deze klachten zijn vrijwel altijd snel en doeltreffend te behandelen, al moet er dan wel op tijd ingegrepen worden. Het is goed om onderzoek te doen alvorens je een huisarts bezoekt, maar zoek dan wel informatie via betrouwbare kanalen. Kijk bijvoorbeeld eens op de website thuisarts.nl of vaginale-afscheiding.nl.

Waar kun je zelf op letten?

  • Pas op met wassen met zeep. Zelfs speciale zeep voor de vagina kan de zuurgraad in de vagina verstoren. Dit kan weer leiden tot meer afscheiding. Was je vagina altijd alleen met lauwwarm water.
  • Let op de temperatuur van het water waar je je mee wast, lauwwarm water is het beste.
  • Gebruik zo min mogelijk inlegkruisjes. Inlegkruisjes zijn syntetisch, dit kan leiden tot meer afscheiding.
  • Vermijd vochtig toiletpapier, ook hier kun je meer afscheiding door krijgen.
  • Let op je eten. Een gezond, vers en gevarieerd eetpatroon draagt bij aan een gezond lichaam.

Blijf je last houden van abnormale afscheiding? Bezoek dan altijd de huisarts.