Bewindvoering aanvragen

Hoe vraag je bewindvoering aan?
De meeste mensen zijn in staat om zelf hun financiële zaken te regelen. Ze kunnen succesvol toezien op hun inkomsten en uitgaven en zijn zelfs vaak in staat om voldoende te sparen voor het geval het even minder gaat. Dit vraagt om inzicht, aandacht en wilskracht. Niet iedereen kan dit opbrengen en dan is het soms moeilijk om een goede draai te geven aan hoe je je geld besteedt. Voor mensen die hier, om wat voor reden dan ook, problemen hebben is er een wettelijke maatregel in het leven geroepen om ze te helpen, namelijk bewindvoering. Dit kan ook voor jou gelden als je bijvoorbeeld begeleid zelfstandig woont. Of als je naar een verpleeghuis gaat en het prettig vindt dat dit voor je gedaan wordt. Je kunt het zelf aanvragen, maar het kan ook voor je worden aangevraagd, als blijkt dat je het zelf niet redt.

Bewindvoering aanvragen

Zoals genoemd kun je voor jezelf bewindvoering aanvragen, maar ook voor iemand anders. Soms moet je ingrijpen als een situatie voor iemand te nijpend wordt en ze zelf niet in staat blijken hier verandering in te brengen. In zo’n geval is er sprake van beschermingsbewind. Je kunt dit aanvragen bij de kantonrechter. Deze zal je uitnodigen voor een ‘zitting’ in de rechtbank. Tijdens deze bijeenkomst zal bekeken worden of het beschermingsbewind inderdaad de juiste keuze is voor die situatie. Als na controle blijkt dat je verzoek tot beschermingsbewind inderdaad terecht blijkt, zal er een bewindvoerder worden aangesteld.

Het vinden van een betrouwbare bewindvoerder
Wanneer je voor je familielid, vriend of kennis op zoek bent naar een bewindvoerder, wil je natuurlijk wel dat het gaat om een bonafide bewindvoerder. De laatste jaren kwamen bewindvoerders namelijk niet altijd even positief in het nieuws. Zo deed het programma Zembla uit de doeken dat er in Nederland veel malafide bewindvoerders zijn die er met het geld van hun cliënt vandoor gingen. Uiteraard is dit nooit helemaal uit te sluiten, maar je kunt er wel voor zorgen dat je een bewindvoerder kiest die te vertrouwen is. Zorg er in elk geval voor dat je een gecertificeerde bewindvoerder aanschrijft.

Bewindvoering Nijmegen
In Nijmegen zijn diverse bewindvoerders te vinden die je kunt benaderen. Voordat je een bewindvoerder in Nijmegen gaat benaderen is het wellicht slim om eerst te weten wat zo’n bewindvoerder doet. In feite is het heel simpel. Wanneer je een bewindvoerder zoekt en deze eenmaal is aangesteld, zullen ten eerste alle financiële beslissingen die de cliënt voorheen nam via de bewindvoerder diegene lopen. De bewindvoerder zorgt ervoor dat alle rekeningen betaald worden en daarnaast zal hij of zij ook maandelijks een bedrag uitkeren aan degene die onder bewind is gesteld, zodat diegene het één en ander kan kopen. Denk hierbij aan zaken die horen bij de eerste levensbehoefte zoals eten, producten die nodig zijn voor persoonlijke verzorging etc. Een bewindvoerder zal zorg dragen voor alle geldzaken en goederenzaken. Voor het verkoop van goederen zal eveneens een akkoord gegeven moeten worden door de bewindvoerder.