Wat is een sta op stoel?

Wellicht heb je nog nooit gehoord van een sta op stoel. In dit artikel vertellen we je alles over de functie van de sta op stoel, over de doelgroep en de aanschaf.

De sta op stoel

Zoals het woord eigenlijk al zegt, is een sta op stoel een stoel waaruit je eenvoudig op kunt staan. Dit door de elektromotor die in de stoel verwerkt is. Met de afstandsbediening is de motor gemakkelijk te bedienen. Wanneer de inzittende persoon op wil staan uit de stoel kantelt deze automatisch voorover, waardoor de persoon voorzichtig mee geduwd. Het opstaan uit een sta op stoel wordt op deze manier een stuk gemakkelijker dan het opstaan uit een gewone stoel.

Naast het gemakkelijker op kunnen staan uit de stoel gaat het gaan zitten in de stoel ook een stuk gemakkelijker. Dit doordat de sta op stoel op een vrij hoge hoogte ingesteld kan worden. In een stoel moeten ‘ploffen’ is met deze stoel verledentijd. Wanneer u eenmaal in de stoel zit kan de sta op stoel weer omlaag gezet worden.

De doelgroep

Een sta op stoel is speciaal ontworpen voor mensen met een fysieke beperking. Zoals bovenstaand al benoemd is de kriem van opstaan met deze stoel verledentijd. Mensen met een fysieke beperking hebben hier dan ook veel baat bij. Heeft u geen fysieke beperking, maar gewoon vaak moeilijk om in of uit u stoel te komen? Dan is de sta op stoel ook zeker wat voor u.

De aanschaf

Een sta op stoel kopen voor uzelf of iemand die u kent? Er zijn verschillende bedrijven die een sta op stoel verkopen. In sommige gevallen wordt de sta op stoel zelfs vergoed (wanneer het zitten in een gewone stoel niet meer mogelijk is vanwege fysieke klachten). Deze informatie kunt u bij uw zorgverzekeraar opvragen.